Groepsbezoek

Rondleidingen

Heb je je altijd al afgevraagd wat de pot schaft bij de dieren in ZOO Planckendael? En of zij, net als wij, graag af en toe een babbeltje slaan? Schrijf je dan snel in voor één van onze ZOO Planckendael rondleidingen!

Reserveer je groepsbezoek

Kies je ZOO Planckendael rondleiding!

De ark van Noah

Biodiversiteit, natuurbehoud en de rol van de dierentuin

De dieren van ZOO Planckendael spelen een belangrijke rol als ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten die het vaak moeilijk hebben om te overleven. Kaalkap, jacht en de steeds verder oprukkende mens bedreigen hen en de biodiversiteit. Via de ambassadeurs geven we ze de levensnoodzakelijke aandacht. Kweekprogramma’s, wetenschappelijk onderzoek in ZOO Planckendael of ver weg in Congo of Brazilië, natuurbehoudsprojecten in Azië, Afrika, Zuid-Amerika of dicht bij huis. Allemaal manieren om bedreigde diersoorten zoals mensapen, neushoorns, giraffen,…te ondersteunen. Zet er mee je schouders onder.

Duur: 1 uur

De boom in!

De relatie boom-dier-mens in de kijker

In de natuur heb je fauna én flora. Het ene kan niet zonder het andere. Ooievaars bouwen hun nest in de bomen, bevers knagen aan hout en bouwen er hun dijken en burchten mee, apen eten vruchten en slapen in de bomen en giraffen knabbelen de blaadjes van de acacia’s in de savanne. Mensen werken met hout, eten vruchten en granen, ademen zuurstof, zitten graag in de schaduw. Kortom, ook wij hebben planten nodig. De link tussen mensen, dieren en planten is onmiskenbaar. Klim alvast met ons de boom in!

Duur: 1 uur

Project Afrika

Hoe ZOO Planckendael aan natuurbehoud doet in Afrika

Natuurbehoud, iedereen vindt dat belangrijk. Maar hoe doe je dat nu? We buigen ons over de levenswijze, de problemen en de noden van onder andere bonobo’s en zebra’s in Afrika. Zijn onze wetenschappers aanwezig op het terrein? Wat doen ze daar? Hoe helpt hun onderzoek de dieren? Hebben ze oplossingen en hoe staat de lokale bevolking hier tegenover? Veel vragen met evenveel antwoorden.

Duur: 1 uur

Rovers en hun prooien

Overleven = eten en niet gegeten worden

Eten is niet vanzelfsprekend. Voor elk soort voedsel heb je een speciale uitrusting nodig. Daarom zijn er planteneters, vleeseters en zelfs alleseters. Hoe ziet hun gereedschap er uit? We kijken naar de schedels, de tanden, de spijsvertering van verschillende dieren en vergelijken ze met onze eigen ‘tools’. We komen terecht in voedselketens: leeuw eet zebra, zebra eet gras of mens eet koe, koe eet gras. Om te eindigen in een ingewikkeld voedselweb waarin alles met elkaar verbonden is en elk knooppunt belangrijk is. Smakelijk!

Duur: 1 uur

Als de dieren spreken konden

Communicatievormen bij mens en dier

Om te overleven is goede communicatie heel belangrijk. Wij spreken of schrijven, maar dieren brullen, knorren, piepen, hinniken en nog veel meer. Er zijn gebaren, geuren en gedragingen waarmee dieren onderling heel wat duidelijk maken. Pas op: ook voor mensen zijn die vormen van communicatie belangrijk. Soms doen we er nog een schepje bovenop met parfums, make-up, kleren en blitse auto’s om het één en ander aan onze medemens mee te delen. Blablabla.

Duur: 1 uur

Op bezoek bij Kai-Mook en co

Rondleiding in en rond de olifantentempel van Kai-Mook en haar familie

Kai-Mook ken je vast. Maar wil je weten hoe haar verblijf er precies uit ziet, wie er allemaal in haar familiegroep zit, hoe de olifanten verzorgd worden en hoe het met Kai-Mooks soortgenoten in India is gesteld? Rep je naar ZOO Planckendael.

Duur: 1 uur

ZOO Planckendael backstage

Achter de schermen van het dierenpark. Vanaf 12 jaar.

Gluur mee achter de schermen, op locaties waar geen gewone sterveling ooit komt. Treed binnen in de dierenkeuken met lekkere hapjes (meelwormen, pap, sprinkhanen, maar ook fruit en granen), waag je achter de coulissen in de olifantentempel en maak zo kennis met het complexe bedrijf dat ZOO Planckendael is.

Tijdens de rondleiding backstage zijn er weinig dieren te zien en het gaat soms de technische kant op. Niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar dus. Daarom kunnen we tegelijkertijd ook een rondleiding vóór de schermen voorzien, voor kinderen jonger dan 12 jaar. Per groep dient er 1 volwassene aanwezig te zijn.

Door de vele trappen en smalle doorgangen is deze rondleiding niet geschikt voor minder mobiele mensen. Max. 20 deelnemers per gids.

Duur: 1u30

Kleutersafari

Op ontdekking in de dierenwereld op maat van de allerkleinsten

Kleuters zijn volop hun omgeving aan het ontdekken. Ze leren de kleuren kennen. Ze zien groot en klein, dik en dun. Voor hen is ZOO Planckendael één wonderlijke ontdekkingsreis. We laten hen kijken naar kleurrijke vogels, lange giraffen, koddige koala’s of gepantserde neushoorns. Uitgekeken geraken ze nooit.

Duur: 1 uur

ZOO Planckendael van A tot Z

Een rondleiding langs enkele hoogtepunten van het dierenpark

De dieren in een dierentuin zijn de ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten en voor natuurbehoud. Al onze dieren bezoeken in één uurtje, dat lukt niet. Maar we gaan wel op bezoek bij enkele heel belangrijke ambassadeurs. Je komt er alles te weten over hun kweekprogramma, over ons wetenschappelijk onderzoek en over heel wat interessante aspecten van die dieren. Apen, olifanten, monniksgieren en leeuwen: we doen er ons uiterste best voor om ze te behouden, niet alleen in ZOO Planckendael maar ook in hun eigen habitat.

Duur: 1 uur