Schoolbezoek

Gratis rondleidingen

ZOO Planckendael is open! Ben je een abonnee? Dan hoef je niet te reserveren. Voor het grote publiek is het wel verplicht om te reserveren. Koop eerst je ticket en reserveer een tijdstip van aankomst. Dit geeft je toegang tot het park tot sluitingstijd. Reserveer hier je bezoek. Raadpleeg alle maatregelen die voor jouw en onze veiligheid genomen worden in het park. Tot snel, zorg goed voor elkaar!
Bezoekers in het park:
40%* * realtime % bezoekers t.o.v. de toegelaten max. coronacapaciteit.

Wie wie opeet, wat de populairste huisdieren in Azië zijn of hoe milieuvriendelijk ZOO Planckendael wel is: onze gidsen weten het allemaal!  Onze rondleidingen zijn ontwikkeld op het niveau van je klas én conform de eindtermen en ontwikkelingsdoelen.

Reserveer je schooluitstap online

Gratis rondleiding voor scholen

Voor scholen vanaf 15 personen zijn de rondleidingen en de gids die je zal begeleiden helemaal gratis*! 

Wij voorzien 1 gids per groep van max. 25 personen. Tijdens de rondleiding vragen we om minste één volwassen begeleider te voorzien die mee kan gaan met onze gids.

Kies je rondleiding

De ark van Noah

Biodiversiteit, natuurbehoud en de rol van de dierentuin

De dieren van ZOO Planckendael spelen een belangrijke rol als ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten die het vaak moeilijk hebben om te overleven. Kaalkap, jacht en de steeds verder oprukkende mens bedreigen hen en de biodiversiteit. Via de ambassadeurs geven we ze de levensnoodzakelijke aandacht. Kweekprogramma’s, wetenschappelijk onderzoek in ZOO Planckendael of ver weg in Congo of Brazilië, natuurbehoudsprojecten in Azië, Afrika, Zuid-Amerika of dicht bij huis. Allemaal manieren om bedreigde diersoorten zoals mensapen, neushoorns, giraffen,… te ondersteunen. Zet er mee je schouders onder.

Duur: 1 uur

Doelgroep: 2e graad LO, 3de graad LO

Project Afrika

Hoe ZOO Planckendael aan natuurbehoud doet in Afrika

Deze rondleiding krijgt een andere invulling voor het lager onderwijs als voor het secundair onderwijs:

Lager onderwijs: Op ontdekking bij Afrikaanse dieren

We trekken samen naar continent Afrika en bekijken er de dieren. Hoe leven ze? Hoe passen ze zich aan hun omgeving aan? Wat eten ze? Wie zijn hun groepsgenoten?

Doelgroep: 2e graad LO, 3e graad LO, jeugdverenigingen

Secundair onderwijs: Natuurbehoud in Afrika, hoe doe je dat?

We buigen ons over de levenswijze, de problemen en de noden van o.a. bonobo’s en zebra’s in Afrika. Zijn daar Planckendaelse wetenschappers aanwezig? Wat doen ze er? Hoe helpt hun onderzoek de dieren? En de mensen? Veel vragen met evenveel antwoorden.

Duur: 1 uur

Doelgroep: 1e graad SO, 2e graad SO, 3e graad SO, jeugdverenigingen

Rovers en hun prooien

Overleven = eten en niet gegeten worden

Eten is niet vanzelfsprekend. Voor elk soort voedsel heb je een speciale uitrusting nodig. Daarom zijn er planteneters, vleeseters en zelfs alleseters. Hoe ziet hun gereedschap er uit? We kijken naar de schedels, de tanden, de spijsvertering van verschillende dieren en vergelijken ze met onze eigen ‘tools’. We komen terecht in voedselketens: leeuw eet zebra, zebra eet gras of mens eet koe, koe eet gras. Om te eindigen in een ingewikkeld voedselweb waarin alles met elkaar verbonden is en elk knooppunt belangrijk is. Smakelijk!

Duur: 1 uur

Doelgroep: 2e graad LO, 3e graad LO, 1e graad SO, 2e graad SO, 3e graad SO, jeugdverenigingen

Op bezoek bij Kai-Mook en co

Rondleiding in en rond de olifantentempel van Kai-Mook en haar familie

Kai-Mook ken je vast. Maar wil je weten hoe haar verblijf er precies uit ziet, wie er allemaal in haar familiegroep zit, hoe de olifanten verzorgd worden en hoe het met Kai-Mooks soortgenoten in India is gesteld? Rep je naar ZOO Planckendael.

Duur: 1 uur

Doelgroep: 3e kleuterklas, 1e graad LO, 2e graad LO, 3e graad LO, 1e graad SO, 2e graad SO, 3e graad SO, jeugdverenigingen

Kleutersafari

Op ontdekking in de dierenwereld op maat van de allerkleinsten

Kleuters zijn volop hun omgeving aan het ontdekken. Ze leren de kleuren kennen. Ze zien groot en klein, dik en dun. Voor hen is ZOO Planckendael één wonderlijke ontdekkingsreis. We laten hen kijken naar kleurrijke vogels, lange giraffen, koddige koala’s of gepantserde neushoorns. Uitgekeken geraken ze nooit.

Duur: 1u30

Doelgroep: 3e kleuterklas

Opmerking: vanaf 5 jaar

ZOO Planckendael van A tot Z

Een rondleiding langs enkele hoogtepunten van het dierenpark

De dieren in een dierentuin zijn de ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten en voor natuurbehoud. Al onze dieren in één uurtje, dat lukt niet. Maar we gaan wel op bezoek bij enkele heel belangrijke ambassadeurs. Je komt er alles te weten over hun kweekprogramma, over ons wetenschappelijk onderzoek en over heel wat interessante aspecten van die dieren. Apen, olifanten, monniksgieren en leeuwen: we doen er ons uiterste best voor om ze te behouden, niet alleen in ZOO Planckendael maar ook in hun eigen habitat.

Duur: 1 uur

Doelgroep: 1e graad LO, 2e graad LO, 3e graad LO, 1e graad SO, 2e graad SO, 3e graad SO, hoger onderwijs, jeugdverenigingen