Pers

ZOO Planckendael ringt grootste ooievaarskolonie ooit

UPDATE 19/02/2021 - ZOO Planckendael is open! Helaas zijn op vraag van de overheid onze gebouwen niet toegankelijk voor bezoekers. Daarom is een wandeling door het park een buitenbeleving. Heb je een abonnement? Dan vragen we om voor weekend-, feest- en vakantiedagen een tijdstip van aankomst te reserveren. Voor het grote publiek is het altijd verplicht om te reserveren, ook op weekdagen. Koop eerst je ticket, en reserveer een tijdstip van aankomst. Dit geeft je toegang tot het park tot sluitingstijd. Reserveer hier je bezoek. Raadpleeg alle maatregelen die voor jouw en onze veiligheid genomen worden in het park. Tot snel, zorg goed voor elkaar!
Bezoekers in het park:
0%* * realtime % bezoekers t.o.v. de toegelaten max. coronacapaciteit.

Met een hoogtewerker gingen experts van ZOO Planckendael op 30 meter hoogte van boom tot boom en van nest tot nest om de ooievaarsjongen te ringen. Zo kan het dierenpark belangrijke informatie verzamelen over hun trek, voortplanting en gedrag. Een hele klus, want ZOO Planckendael heeft dit jaar de grootste ooievaarskolonie uit zijn geschiedenis te gast in het park.

 

De timing van zo’n ringronde is cruciaal. Als de jongen te groot zijn, dan vliegen ze al weg. Zijn ze te klein, dan past hun ring nog niet en kunnen ze hem verliezen. Zijn ze precies oud genoeg, dan houden ze zich doodstil, terwijl ze twee ringen krijgen.

 

Onze verzorgers hebben het dan ook druk want corona of niet, de ooievaars van ZOO Planckendael hebben zich dit jaar eens goed laten gaan. Het ooievaarsgeklepper klonk nooit eerder zo luid. De ooievaarskolonie van ZOO Planckendael breidt nog verder uit en vestigt opnieuw een record. Dit jaar telt Planckendael maar liefst 77 nesten in het park. Dat zijn 11 nesten meer dan in 2019.

 

Nu is het tijd om ook het aantal jongen in kaart te brengen. Want ook daar kan het dierenpark wellicht van records spreken. Gemiddeld telt een ooievaarsnest 2 à 3 jongen.