Pers

ZOO Planckendael ringt grootste ooievaars kolonie ooit

UPDATE 31/10/2020 - ZOO Planckendael sluit op vraag van de overheid de deuren vanaf 2 november, voor een periode van zes weken. De gezondheid van ons allemaal komt op de eerste plaats. Met deze beslissing wil ZOO Planckendael de medewerkers uit de zorgsector ondersteunen en de veiligheid van haar bezoekers waarborgen. Wij blijven natuurlijk de beste zorg voor onze dieren garanderen. Alle verdere ontwikkelingen volgen we op de voet en we houden jullie op de hoogte. Bedankt voor jullie vertrouwen en begrip. Zorg goed voor jezelf en elkaar. #ZOOsamen

Met een hoogtewerker gingen experts van ZOO Planckendael op 30 meter hoogte van boom tot boom en van nest tot nest om de ooievaarsjongen te ringen. Zo kan het dierenpark belangrijke informatie verzamelen over hun trek, voortplanting en gedrag. Een hele klus, want ZOO Planckendael heeft dit jaar de grootste ooievaarskolonie uit zijn geschiedenis te gast in het park.

 

De timing van zo’n ringronde is cruciaal. Als de jongen te groot zijn, dan vliegen ze al weg. Zijn ze te klein, dan past hun ring nog niet en kunnen ze hem verliezen. Zijn ze precies oud genoeg, dan houden ze zich doodstil, terwijl ze twee ringen krijgen.

 

Onze verzorgers hebben het dan ook druk want corona of niet, de ooievaars van ZOO Planckendael hebben zich dit jaar eens goed laten gaan. Het ooievaarsgeklepper klonk nooit eerder zo luid. De ooievaarskolonie van ZOO Planckendael breidt nog verder uit en vestigt opnieuw een record. Dit jaar telt Planckendael maar liefst 77 nesten in het park. Dat zijn 11 nesten meer dan in 2019.

 

Nu is het tijd om ook het aantal jongen in kaart te brengen. Want ook daar kan het dierenpark wellicht van records spreken. Gemiddeld telt een ooievaarsnest 2 à 3 jongen.