Pers

Voor de allereerste keer tweeling Afrikaanse stekelvarkens geboren in ZOO Planckendael

UPDATE 18/04/2021 - ZOO Planckendael is open! Helaas zijn op vraag van de overheid onze gebouwen niet toegankelijk voor bezoekers. Daarom is een wandeling door het park een buitenbeleving. Abonnees hoeven enkel te reserveren tijdens de weekend-, feest-, brug en vakantiedagen. Voor het grote publiek is het altijd verplicht om te reserveren, ook op weekdagen. Koop eerst je ticket, en reserveer een tijdstip van aankomst. Dit geeft je toegang tot het park tot sluitingstijd. Reserveer hier je bezoek. Raadpleeg alle maatregelen die voor jouw en onze veiligheid genomen worden in het park. Tot snel, zorg goed voor elkaar!
Bezoekers in het park:
0%* * realtime % bezoekers t.o.v. de toegelaten max. coronacapaciteit.

Warm nieuws uit ZOO Planckendael in deze koude winterdagen. Voor het eerst zijn er in het Mechelse dierenpark twee Afrikaanse stekelvarkens geboren. “We zagen de twee pluizige jongen al vinnig naast hun mama lopen. Ze doen het heel goed en drinken enthousiast”, zegt verzorgster Jolien.

Zonder stekels

Bevallen van een dier met stekels klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het niet. “Bij de geboorte zijn stekelvarkens nog donzig. De jongen hebben wel al haren en die zullen elke dag verharden. Die stekels gebruiken ze immers om zich te kunnen verdedigen tegen vijanden. Binnen vier of zes weken zijn ze net zo scherp als bij hun ouders”, legt Jolien uit.

De geboorte van de tweeling is uniek voor de dierentuin. Al meer dan 25 jaar wonen er Afrikaanse stekelvarkens, maar in de hele periode was er nooit een match qua ouderpaar. Tot nu! Het was de eerste bevalling van moeder Stekeltje, maar in het gezelschap van vader Loki liep alles vlot. Ook stekelvarken Hamsa, die bij het duo in het verblijf woont, kon alles volgen.

Razendsnel groot

Of de pasgeboren dieren jongens of meisjes zijn, weet het dierenpark nog niet. “Wij laten het jonge gezin graag met rust, dat hebben ze nodig in die eerste dagen samen. Over twee weken zal de dierenarts de kleine stekelvarkens komen onderzoeken. Dan weten we ook welk geslacht ze hebben.” Wat wel al zeker is, is dat de dieren een naam met de letter W zullen krijgen, zoals alle andere pasgeborenen in 2021 in ZOO Planckendael.

De kleintjes verbergen zich nog vaak onder de moeder, maar binnenkort zal er dus een familie van vijf dieren te zien zijn. “We genieten nu volop van hun groei”, zegt verzorgster Jolien. “Afrikaanse stekelvarkens worden immers heel snel groot. Over drie maanden zullen ze er al hetzelfde uitzien als hun ouders. Dus elke dag is er wel iets nieuws op te merken bij hen.”