Pers

Pasgeboren grévyzebra huppelt aan mama’s zijde over de savanne in ZOO Planckendael

UPDATE 09/06/2021 - ZOO Planckendael is open en onze gebouwen zijn opnieuw toegankelijk voor bezoekers. Abonnees hoeven enkel te reserveren tijdens de weekend-, feest-, brug en vakantiedagen. Voor het grote publiek is het altijd verplicht om te reserveren, ook op weekdagen. Koop eerst je ticket, en reserveer een tijdstip van aankomst. Dit geeft je toegang tot het park tot sluitingstijd. Reserveer hier je bezoek. Raadpleeg alle maatregelen die voor jouw en onze veiligheid genomen worden in het park. Tot snel, zorg goed voor elkaar!
Bezoekers in het park:
53%* * realtime % bezoekers t.o.v. de toegelaten max. coronacapaciteit.

De Afrikaanse savanne is heel wat mooie streepjes rijker. Zebramerrie Luisa schonk de dierverzorgers een wondermooie ochtend. Haar pasgeboren veulentje stond bij hun aankomst al stevig op zijn slanke, hoge pootjes in de stal. Verzorger Jolien bevestigt met trots: “Het is een kleine merrie, een heel fijntje. Ze heeft van die mooie pluizige haren op haar rug. In het begin zijn die haren, haar oren en snoet, en zelfs wat streepjes, mooi melkchocoladebruin. Dichtbij mama verkent ze nu nieuwsgierig de savanne, zelfs in galop.”

Streepjesbips

Dit veulen heeft, net als haar soortgenoten, haar eigen, unieke streepjespatroon op de billen. De tekening is even uniek als onze vingerafdruk. Grévyzebra’s hebben de grootste oren, hoogste schouders of schoft en de dunste strepen van alle zebrasoorten. Ze zijn vrij onstuimig van karakter en dat kan verzorger Jolien alleen maar bevestigen: “Het zijn zebra’s met pit.”

De kudde in ZOO Planckendael telt nu vijf dieren. Moeder Luisa en haar veulen grazen samen met merrie Nele, haar dochter Uzuri van bijna twee jaar en hengst André op de savanne. Mogelijk zorgt merrie Nele in de toekomst nog voor een zesde zebra.

ZOO Planckendael is op zoek naar een leuke Afrikaanse naam beginnend met de letter W, de beginletter voor borelingen in het jaar 2021. Iedereen mag suggesties doen op het Instagramaccount van ZOO Planckendael. De verzorgers kiezen er dan hun favoriet uit.

Te weinig

Grévyzebra’s zijn de enige zebrasoort die bedreigd wordt. In Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia zijn er minder dan 2 000 dieren over! ZOO Planckendael steunt het Marwell Wildlife conservatieproject in Kenia. Met speciale halsbandzenders verzamelt men data over de verplaatsingen en het territorium van de zebra’s om zo een beheers- en conservatieplan op te stellen en de soort te behoeden voor uitsterven.