Pers

Ook dit jaar zijn onze ooievaars geslaagd met grootste onderscheiding

Proficiat! De ooievaars krijgen mooie cijfers in ZOO Planckendael

25 juni 2019

Ook dit jaar zijn onze ooievaars geslaagd met grootste onderscheiding! Alle jonge vogels zijn geringd en ZOO Planckendael mag mooie cijfers communiceren. Voor het derde jaar op rij zijn er meer dan 100 jongen geboren in het park! 103 kuikens werden geringd, wat het gemiddeld aantal jongen per nest op 2,3 brengt. Een prachtig cijfer! De grootste kolonie van België telt nu 235 vogels in 66 nesten. 

Vanaf augustus trekken de ooievaars weer naar Frankrijk, Spanje en West-Afrika om te overwinteren. Ze vliegen gemiddeld 300 km per dag en maken daarbij gebruik van thermiek, opstijgende warme luchtbellen. Ze vertrekken niet naar de warmte of op vakantie, maar ze vliegen naar daar waar er voldoende voedsel voor hen is. Spijtig genoeg sterven nog altijd veel jonge vogels in hun eerste jaren op trektocht door elektrocutie via hoogspanningskabels.

Vanaf maart verwelkomt ZOO Planckendael ze weer met open armen om te nestelen. En de cirkel is weer rond...

 

Opnieuw ringt Planckendael zijn jonge ooievaarskuikens

28 mei 2019

Opnieuw ringt Planckendael zijn jonge ooievaarskuikens. Drie ringrondes heeft Planckendael nodig om alle kuikens van 2019 van hun paspoort te voorzien. Ooievaars leggen drie tot vijf eieren, die ze 33 dagen warmhouden en om beurten bebroeden. Gemiddeld worden er 2 tot 3 jongen groot per nest.

 

Ringen

Zoals elk jaar ringt Planckendael alle kuikens. Met behulp van een hoogtewerker gaat hun verzorger twaalf meter de hoogte in op bezoek bij elk nest om de jongen te identificeren. Die nesten hebben een diameter van zo’n 1,5 meter en liggen hoog in de boomkruinen en op nestplatformen, verspreid over het hele park. Elk kuiken wordt geringd en we plukken veertjes die we bewaren voor later onderzoek.

Planckendael ligt op een natuurlijke trekroute

Overwinteren doen de ooievaars tussen Spanje en West-Afrika. Sommigen vliegen meer dan 4 000 kilometer met een gemiddelde van 300 kilometer per dag. De ooievaarstrek naar het zuiden heeft niets met hun zoektocht naar warmere oorden te maken, zoals weleens wordt gedacht. Ze vliegen naar het zuiden omdat daar in de winterperiode meer voedsel te vinden is. Een gevaarlijke tocht, want hoogspanningskabels zijn een grote vijand van ooievaars.

Ooievaars zonder grenzen

Planckendael hielp in de jaren ’90 de bijna verdwenen ooievaars overleven in West-Europa door enkele koppels ooievaars te laten broeden in het park. Hun nakomelingen volgden de natuurlijke trekroutes naar het zuiden en komen jaarlijks terug naar Planckendael om er te broeden.

De oorspronkelijke Planckendaelgroep van zes dieren breidde daardoor uit tot een kolonie van meer dan 128 ooievaars in 2017. Samen met de Vlaamse Gemeenschap, het Zwin en Natuurpunt startte Planckendael in 1999 het project ‘Ooievaars zonder grenzen’. Binnen dat project werd extra onderzoek gedaan naar de trekroutes van ooievaars. Met satellietzenders ontdekten de wetenschappers van het CRC (Centre for Research and Conservation), het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en Planckendael, dat jonge dieren nog steeds naar Afrika trekken, maar dat veel oudere ooievaars al lang niet meer de oversteek maken. Ze overwinteren in Spanje en Frankrijk, omdat ze daar op o.a. vuilnisbelten voldoende voedsel vinden.