Pers

Moormaki geboren in ZOO Planckendael

Pluizige geboorte in ZOO Planckendael! Moeder moormaki Kimmie en vader Oreo verwelkomen hun tweede jong. Het kleintje stelt het bijzonder goed en klampt zich stevig vast aan de buik van mama Kimmie. Wie goed kijkt, ontdekt het donkere kopje tussen de rosse, weelderige pels. Bekijk zeker de beelden op de link hieronder.

Vorig jaar kreeg het koppel een dochter, Wifi, die nu nieuwsgierig is naar haar broer of zus. “Om te weten of het een jongen of een meisje is, moeten we nog eventjes wachten”, zegt verzorger Elke. “Voorlopig is het jong nog zwart van kleur maar moormaki’s kunnen nog tot acht weken na hun geboorte veranderen van kleur.” Een vrouwelijke moormaki is koperkleurig met witte pluimpjes aan de oren, terwijl de mannelijke moormaki’s zwart zijn. Zeker is wel dat deze maki een naam met een X zal krijgen, zoals alle borelingen in ZOO Planckendael in 2022.

De geboorte van deze moormaki – ook wel lemuur genoemd - is bijzonder goed nieuws voor het internationale kweekprogramma voor deze dieren van het Afrikaanse eiland Madagaskar. Het gaat immers niet goed met deze bedreigde diersoort door houtkap in hun habitat, stroperij en illegale handel. Op deze manier draagt ZOO Planckendael bij tot het in stand houden van een reservepopulatie.