Pers

Hoe houden onze dieren het hoofd koel?

De temperaturen stijgen en dat voelen de dieren ook. Daarom doen onze verzorgers extra veel moeite om ze wat verfrissing te bezorgen. En wat helpt er nu beter om deze tropische temperaturen door te komen, dan een ijsje?

In dat ijsje hebben de verzorgers allerlei lekkers verstopt. Dat zorgt voor verfrissing én houdt de dieren bezig, wat we ook wel verrijking noemen. Daarmee stimuleren we de dieren om creatief te zijn en laten we ze regelmatig iets nieuws ontdekken. Dat is goed hen en bijzonder fijn voor ons om te zien.

 

Humboldtpinguïns zijn temperaturen tot 35°C gewoon in de natuur. Ze kunnen hun eigen temperatuur dan ook perfect regelen door hun vleugels te spreiden, te hijgen of te blozen. Pinguïns zweten niet en moeten hun lichaamswarmte dus op een andere manier kwijt. Dat kan via hun adem, door te hijgen. Of via lichaamsdelen die minder goed geïsoleerd zijn, zoals de huid rond hun neus. Bloed dat naar daar gaat, kan gemakkelijker afkoelen. Et voila, een blozende pinguïn! Op heel warme dagen zetten we een sproeier in hun verblijf en krijgen ze een ijsje als extraatje.