Pers

Eerste eieren bij de ooievaars

UPDATE 02/12/2020 - ZOO Planckendael is op vraag van de overheid tijdelijk gesloten. Wij blijven natuurlijk de beste zorgen voor onze dieren garanderen. Alle verdere ontwikkelingen volgen we op de voet en we houden jullie op de hoogte. Bedankt voor jullie vertrouwen en begrip. Zorg goed voor jezelf en elkaar. #ZOOsamen

Het dagelijks leven ziet er voor ons allemaal even helemaal anders uit maar de natuur, die staat niet stil. In tegendeel! In ZOO Planckendael werden de eerste eieren bij de ooievaars gespot! ZOO Planckendael installeerde een camera op het nest van een koppel dat jaarlijks terugkeert naar het park. Zo kon het park op beeld meevolgen hoe het eerste ei gelegd werd. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kijk maar even mee:

Momenteel bevinden er zich al 167 vogels in het park. Het grootste deel van de ooievaarskolonie is al teruggekeerd maar ze is nog niet helemaal volledig. Verwacht wordt dat begin volgende maand alle vogels terug zullen zijn, ook de dieren die helemaal naar het zuiden vlogen, richting Afrika.

ZOO Planckendael telt dit jaar 71 nesten in het park, de grootste kolonie van het land. Dat zijn er maar liefst 5 méér dan vorig jaar. In 47 nesten liggen nu al eieren.

ZOO Planckendael hoopt alvast op een record aantal jongen dit jaar!

Ooievaars en Planckendael zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar onze liefde voor de ooievaars reikt verder dan de grenzen van het park. Naast ZOO Planckendael beheert de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) ook het beschermd natuurgebied De Zegge in Geel. ZOO Planckendael leverde nestplatformen aan die in De Zegge geplaatst werden. Onze collega’s daar konden onlangs vaststellen dat ook die nesten nu bewoond worden. Fantastisch nieuws!