Pers

Dubbel geluk: tweeling goudkopleeuwaapjes geboren in ZOO Planckendael

Hartverwarmend nieuws: bij de goudkopleeuwaapjes in ZOO Planckendael is een tweeling geboren. “Beide dieren doen het super goed. Ze openen hun oogjes al en vertederen al heel wat verzorgers en bezoekers”, laat de Mechelse dierentuin trots weten.

“Het is geweldig om de pasgeboren tweeling te zien! Eéntje heeft een geel kopje en de andere oranje manen, dus we kunnen hen goed uit elkaar houden. Ze drinken allebei heel goed bij moeder Matty en ook huisgenoot Greta helpt bij de zorg voor de tweeling. Samen met vader Pablo vormen ze een leuke groep. Zo is er heel wat leven in de brouwerij in hun doorloopverblijf”, vertelt verzorgster Laura-Lee.

Of de twee jongens of meisjes zijn, weet de dierentuin nog niet. “Wij kunnen pas zien welk geslacht elk aapje heeft, wanneer ze loskomen van mama. Dat duurt nog wel even, want voorlopig blijven ze liefst nog zo dicht bij haar als ze kunnen. Maar we weten wel al dat hun naam zal beginnen met de letter X, want dat is zo voor elke nieuweling in 2022 in onze dierentuin.”

Fiere stamboekhouders

De geboorte van de tweeling op 17 juli 2022 is bijzonder goed nieuws voor het internationaal kweekprogramma dat gecoördineerd wordt door ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Sinds 1978 zijn zij stamboekhouder van deze bedreigde diersoort die enkel voorkomt in het Atlantisch kustregenwoud in het Braziliaanse Bahia.

Al twintig jaar zetten wetenschappers van ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen zich met het conservatieproject BioBrasil ter plaatse in om een ideaal compromis te vinden voor de klauwapensoort tussen biodiversiteitsbehoud en economische rentabiliteit. Zo leggen ze op wetenschapswebsite ZOO Science onder andere uit hoe chocolade goudkopleeuwaapjes kan redden.