Pers

Bonobo’s slingeren weer naar hartenlust rond op hun eiland

ZOO Planckendael is tijdelijk gesloten tot en met 19 april. We blijven alle verdere ontwikkelingen op de voet volgen en houden jullie hier op de hoogte. Onze excuses voor het ongemak. Tot snel, zorg goed voor elkaar!

Supervoorzichtig… eerst de neus buiten. Dan een teen. Dan een voet. De dertien bonobo’s in ZOO Planckendael kwamen gisteren letterlijk op hun kousenvoeten naar buiten om opnieuw van de buitenlucht te genieten. Eens terug gewend aan hun eiland, genoten ze met volle teugen. Slingeren tussen palen, heerlijk zonnebaden of knabbelen op verse takken: ze vonden het helemaal geweldig! De verzorgers hadden het zich niet beter kunnen voorstellen. Met nieuwsgierige blikken en voorzichtige stappen kwamen de dertien apen als één groep naar buiten. “We konden het niet beter wensen”, zegt verzorger Joris Jacobs.

Expeditie Bonobo is het nieuwe bonoboverblijf in Planckendael, nog beter aangepast aan de noden van de bonobo’s. Doorgedreven onderzoek in Congo, waar wetenschappers van Planckendael al bijna 30 jaar het gedrag van bonobo’s bestuderen, droeg bij aan het ontwerp van het verblijf. Sinds twee weken kunnen de apen zich in de nieuwe binnenruimtes, vijf keer groter dan het oude verblijf, volledig uitleven. Nu het binnenverblijf geïnspecteerd en goed bevonden is door de mensapen, mogen de bonobo’s ook weer een frisse neus halen op hun eiland. Het frisgroene gras en het water zijn de perfecte omgeving om te ravotten of een beetje uit te rusten in het zonnetje. Het levert deze té schattige taferelen op.